winggundam
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

時下年青人點樣過日子, 與及宅男現像討論

2頁(共2頁) 上一頁  1, 2

向下

時下年青人點樣過日子, 與及宅男現像討論 - 頁 2 Empty 回復: 時下年青人點樣過日子, 與及宅男現像討論

發表 由 Admin 周四 2月 17, 2011 2:43 pm

現在的遊戲法則,就係 使用傳播界,大眾觀念 去奴役,洗腦下一代

令後生 [腦控]去投身[大眾形式消費]的火海,唔去想自己應該做咩

生產一堆無自我,無自信,人有我要有 的傻瓜[大陸最多]

當見住d後生,去使大錢買所謂外國名消費品泥提昇自信[鬼佬笑到面黃]
就証明資本主義盲虫洗腦 真係好成功

最有趣係,一大堆消費奴隸 去單打,恥笑 不做奴隸的人

不過,,人有錢有能力,點洗都無問題
最大鑊係 無水 又 眼望望心恨恨,玩到周身債果隻

Admin
Admin

文章數 : 15038
注冊日期 : 2009-07-11

http://winggundam.show5forum.com

回頂端 向下

時下年青人點樣過日子, 與及宅男現像討論 - 頁 2 Empty 回復: 時下年青人點樣過日子, 與及宅男現像討論

發表 由 Admin 周四 2月 17, 2011 2:56 pm

我地根本就無必要響香港實行高消費
如果唔係公務員食長糧果一班既話

我認為低消費高儲蓄, 將財富用可靠並且政府查唔到既方式貯存
不買樓, 並且最大可能性得到政府既生活資助,

先至可以最容易甩得到而家既地產霸權loop

正如舊年, 大家樂視民意如草芥一樣.
家陣香港商家個個都覺得只會覺得香港經濟係由大陸人帶來, 係內地人養佢地,
既然佢地都don't fucking care香港人既話
咁樣, 我唔明白年青人仲有乜必要loop 響呢d 消費循環度.

Admin
Admin

http://winggundam.show5forum.com

回頂端 向下

發表 由 Admin 周四 2月 17, 2011 3:01 pm

我都好讚成anti-consumerism,
不過人係群體生活的動物,要脫離整個社會背道而馳絕非易事,
特別係非單身人士,當你愈大機會同社會各階層人士接觸,
就愈難抵抗。
加上香港地方太細,洗腦式的廣告已達到無孔不入,
真係要去到禁絕一切社交活動(係咪連工都唔返!?),才可以脫離這種消費主義??

現時香港已經係爛透生果,如果冇一個極大的改變,根本只能說是死症,
冇一個有魅力又實幹的人領導,要喚醒港人,很難。
其實開始變了.

早前, 識得另外一個站既一班動漫迷,
上個星期同佢地一起去CW (同人志展銷會), 係去九龍灣的.

去完CW 之後, 一班人去IKEA 食.
IKEA 一碟著條$7, 汔水咖啡任添$7, 兒童餐意大利粉+一包果汁$15, 肉丸十粒$19, 八隻雞翼$19
最後每人大約花廿零蚊, 買到成張台都係食物, 因為飲品任添, 大家響度吹水. 由六點坐到九點....

以前都係咁去呢D 低消費地方, EG: 有時去完玩之後去廟街食$18 蚊既煲仔飯,
又或有D 人會帶我地去去食廿零蚊包埋一支豆漿既米線.... 又係坐幾個鐘.

識果一班主要係學生, 幾年前好多都係去食老麥/吉野家的
但後來帶得多左, 就大家都開始去搵一D 又平又抵, 又坐得耐既...

Admin
Admin

回頂端 向下

發表 由 Admin 周四 2月 17, 2011 3:02 pm

我覺得商業硬銷同埋自已既理智都仲有一個平衡點因為人與人之間既關係獲得既價值,唔係用錢計到有時候要為社交活動向商人下跪都無可奈何
點解係下跪?大家互惠互利o者,好似我咁,我算係從事設計電子消費產品行業,而同時我又係一個標準嘅消費者,經常買奢侈品電子野,係你眼中我都係想商家下跪,但同時就係有我呢d消費者所以我先有野撈
人地只係看上中國大陸有錢人既市場, 班有錢佬根本唔care 香港.

好似電話咁, 我識得十幾家先達賣/收電話, 好多年前識到而家
佢地家陣都話而家既iphone 好主力係大陸人接, 唔多真係看重看港市場.

Admin
Admin

回頂端 向下

發表 由 Admin 周四 2月 17, 2011 3:03 pm

咁你哋點睇有人努力往上爬,目標成為商家佬一份子,做剝削人嗰個,唔洗做被剝削嗰個
你看看果d 商家故事吧...

以前果個年代, 無印鈔機呢一樣野, 當時就算做生意都好怕周轉不靈, 有失敗機會, 同時亦有成功機會

但而家, 己經唔係咁, 官商可以無限量印鈔, 你見地產同田生唔會收樓收到lock 死左d 錢而缺水的, 個市場己被歪曲左, 響呢一種市場, 向上爬的risk 極高, 以前可能係50/50 成功,

家陣官同埋賊其實係一樣既, 因為市場被大量有關係既人扭曲, 所以無關係者,
一千個敢賭都未必會有一個人成功....

越賭, 越博, 越死.... mini-bond, 強積金, 強拍.....
好似買樓咁, 炒樓吧, 但豪宅坐底200 萬, 買舊樓, 買到手就被強拍, 強拍後既錢只可以買更差既舊樓, 又強拍, 然後一片一片屠下去..

日本, 失落的一代, 正正就係無出路迫左廿年.

Admin
Admin

回頂端 向下

發表 由 Admin 周四 2月 17, 2011 3:03 pm

果d 財俊宣言係響97 年講就正確, 但而家唔同時代.
點解你唔唸下90-94 年果時點解可以水鬼升城隍
與及而家3個5 既一族, 即50 歲, 中五畢業, 五萬蚊月薪
有d 野唔係話得定唔得, 而係時勢,

而家發展己經係完左, 基本上就算香港都係食緊老本同炒賣, 炒賣要原始資金唔該你講下點來?

你明白唔明白乜野叫官賊? 響一個印鈔年代, 你唔係響印鈔機面前根本就分享唔到,
官二代權二代架構基本上密到好多人都無得走. 仲好話冒險既心?

報紙好多什麼創業呢度D 人看得唔夠多, 好多都話老豆老母打本幾多十萬, 成間廠BACKUP...

今時今日單單係租金己經可以拖死做左好多做左十年既老牌商戶,
更何況而香港港根本年輕人好多連原始資金都搵唔到.
連讀完LLB 都要MARK 政府EO 來做, 昔日作為社會尖子都想食阿公

以前做生意, 十個最多5 個失敗, 看番佢地失敗主要係周轉不靈,
但而家銀紙印多到乜, 結果周轉不靈無出現, 相反就係競爭多到無肉食
當機率去到掟幾十粒, 一百個冒險先得一兩個成功, 仲要博既話就係賭徒!!

我買左8 年金, 呢度我亦只係叫人買黃金, 仲要實金, 多謝關照.

Admin
Admin

回頂端 向下

其實在internet世代,
已經比以前幸福,起碼可以幾乎免費地獲取到資訊。

下載動畫要錢咩? 香港down h game 要錢咩? down 日本四仔都仲得..skype / facebook 都唔駛錢

基本上響香港係可以有80% 既entertainment / communication / media 係唔駛錢就得到.

Admin
Admin

回頂端 向下

唔似得好多樓奴咁樣, 一失業就提心吊膽, 無錢開飯咩? 學某司局長話齋, 賣樓咯....

早幾個月好多所謂財俊笑果d唔買樓既人, 其實主要係佢地自私, 亦因為香港不少青少年的民智
其實好低.

講醒目, 人地日本歐美青少年係醒得多, 佢地都會問點解要用高價接上一代低價買下的資產去供養上一代, 呢個唔係下一代人既義務. 日本/歐美早己經宅男化/diy 化左好多年,
宅既駛費根本係低到可以每個月儲足90%, 呢個亦係社會既正常免疫反應, 係社會正常現像.

響而家有internet 既社會, 只要下一代玩宅化, 好大部份娛樂都可以由internet 得到, 根本唔駛實體消費,
唔止可以50 就退休然後去外國夠一世之餘, 之前果幾十年每年去兩三個月旅行都仲得.

當然, 若果有d 人佢地中意生番個仔當寵物咁養, 咁佢地既折墮我又真係幫唔到佢地.

你無留意玩跑車/私人飛機果一班係baby bloomer , 青少年唔會玩跑車既咩?
呢個係全球既trand....

歐美年青人其實己經"宅" 化左架啦,
只不過佢地跟日系唔同, 佢地既所謂宅化係響屋企打機, 上internet, 玩下音樂, diy 電子野,
奉行低消費主義

再比較一下, 人地外國佬好大部份既食野好cheap 架咋, 一d 沙律一d 炸魚加埋薯條,
麵包芝士又係一餐,

只不過人地係識得用香料配. 唔似得中國人又鮑、參、翅、肚, 又野味...

講真, 人地稅收高而己, 但如果可以唔駛比稅拎得到二三百粒金去到外國,
都咪話唔好駛..... 事關租金對於物價來計係複式咁上的,
人地租平, 可以唔駛賺咁狠 (美國對於cheap 餐既定義係usd$1, 香港係$15)

http://forum2.hkgolden.com/view.aspx?message=2297298&page=9

Admin
Admin

回頂端 向下

好似商家佬角度來唸, 認為田生收樓係合理既話,
但如果你響未成為商家佬之前比田生收你層樓.... 你又點唸?

我都曾經係努力向上爬果種人, 但向上爬唔代表一定要高消費, 好似前文所寫
用含金量最低去得到足夠工作學歷唔撚係向上爬,

仲有, 做野唔消費駛晒佢唔通咁就唔係向上爬咩?
唔撚好以為social 係代表向上爬, 同台食飯, 各自修行呀

家陣係上面班老人家佔晒香港既好位, 人地係控制住晒d 利益既流動, 係唔會放出來的
一日唔看穿個問題, 連試圖走出地產財金霸權既loop 都唔做
普通人往往係只能成為被控制被洗腦既一份子, 更加唔好妄想成為剝削人既人.

Admin
Admin

回頂端 向下

發表 由 Admin 周四 2月 17, 2011 3:30 pm

發表一下意見先
見到前面個回覆話緊現時對年青人既標籤,80/90後,宅男
我經常都係度諗究竟現時既年青人係咪真係咁不濟
我剛大學畢業,仲搵緊工
依加我見到既普遍現象就係d公司係希望請一d人一上班就可以pick up哂d野咁
跟住我成日就好驚做唔到,就俾人屌到開行
就俾人話冇工作能力
都唔知點算
同埋記得summer做過d短job,個上司仲係大學生時summer人工係四千,到依加廿幾年,都係四千

Admin
Admin

回頂端 向下

2頁(共2頁) 上一頁  1, 2

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章